Uued teosed Uue Kunsti Muuseumi kollektsioonis

TERE TULEMAST
UUE KUNSTI MUUSEUMISSE!

O
leme avatud iga päev!
 
 
AVALEHELE MUUSEUMIST NÄITUSED ÜRITUSED KUNSTIKOGU RAAMATUKOGU FILMIFESTIVAL UUDISED
    Jooksvad näitused Tulevik Minevik      
   

EESTI WABARIIK 100:
Eestimaa rahvaste kunst

6. veebruar - 27. märts 2016

Iseseisvusmanifest, mille Hugo Kuusner 23.veebruaril 1918. a Pärnu Endla rõdult ette luges, oli pöördumine Eestimaa rahvastele. Pole saladus, et neie riik sündis paljurahvuselise vabariigina. Sestap on kolmas näitus sarjast, mis toob kunstisõpradeni eesti kunsti 100 viljakat aastat, pühendatud eri rahvustest kunstnike loomingule meie ühiskodus - Eestis.

Näha saab Eestis loodud saksa, vene, ukraina, udmurdi, mari, moldaavia, valgevene, poola, ungari, armeenia, tshetsheeni jpt juurtega kunstnike teoseid. Oma elust suurema osa Pärnus elanud impressionisti Konstantin Shtsherbakov-Süvalo maalid on pärit KUMU kogust, tänaste pärnakate Aleksandr Jastrebovi maalid ning Ludmilla Swarczewskaja vaibad otse kunstnike ateljeedest.

Näituse koostamisel olid abiks Eesti Rahva Muuseum, Tartu Kunstimuuseum, Eesti Kunstimuuseum, MTÜ Vene Muuseum, Nikolai Kormašovi perekond ning kunstiteadlane Galina Balashova.

Näitusel saab nautida teoseid alljärgnevatelt autoritelt:

Taevased klassikud:
Konstantin Shtsherbakov-Süvalo, Nikolai Kormashov, Vladislav Stanishevski, Aleksander Grinjev, Andrei Jegorov, Aleksander Kulkov, Aleksander Ivanov, Anatoli Kaigorodov, Viktor Leshkin.

Elavad klassikud:
Dolores Hoffmann, Tanja Muravskaja, Ludmilla Swarczewskaja, Irina Baleva, Orest Kormashov, Andrei Balashov, Vladimir Makarenko, Vladimir Baciu, Stanislav Antipov, Anatoli Umerenkov, Vjatsheslav Semerikov, Anatoli Strahhov, Mihhail Duhhomjonok, Valeri Laur, Urmas Bereczki, Aleksei Jastrebov, Sergei Arsalan.



I KOHT - "Muutuste tuules"
PÄRNU SÜTEVAKA
 HUMANITAARGÜMNAASIUM


II KOHT - "Valgustatud maa"
KUNINGA TÄNAVA PÕHIKOOLI
1. võistkond


III KOHT
ÜLEJÕE PÕHIKOOL


III KOHT - "Teel vabaduse poole"
KUNINGA TÄNAVA PÕHIKOOLI
2. võistkond

"MONUMENT EESTI VABARIIGI LOOJATELE"

Ideekavandite konkurss Pärnumaa koolinoortele

6. märts - 27. märts 2016

Pärnus jõudis esimesse vahefinišisse visioonimaraton, mille lõpusirgel terendab ausammas neljale Eesti Vabariigi loojale. Need mehed, kes pronksi valatakse, kivist välja raiutakse või klaasist kokku sulatatakse, on Päästekomitee liikmed Konstantin Päts, Jüri Vilms, Konstantin Konik (Päästekomitee) ja Hugo Kuusner (Eesti Vabariigi väljakuulutaja 23. veebruaril 1918).
Mälestussammas kerkib kunagise Pärnu Poeglaste Gümnaasiumi lähedusse, sest seal need mehed õppisid. Visioonikomkursi esimesest voorust võttis osa 12 koolinoorte ja kunstiõpetajate võistkonda. Žürii (Jaak Soans, Tiiu Kirsipuu, Ignar Fjuk, Trivimi Velliste, Janno Poopuu) meelest leidus igas võistlustöös oma tera, mis tasub idanema panna. Sestap said kõik osavõtjad, ühtekokku 50 koolinoort ja 12 kunstiõpetajat aupalgaks teatri-, teletorni- ja spaakülastusi, raamatuid, kinkekaarte, ka rahalisi preemiaid. Näitus õpilaste makettidest jääb vaadata Uue Kunsti Muuseumi peasaali kuni 27. märtsini.

Ideekonkursist võtsid osa Kuninga tänava põhikool, Ühisgümnaasium, Pärnu kunstikool, Pärnu Sütevaka humanitaargümnaasium, Koidula gümnaasium, Jõõpre kool, Ülejõe põhikool, Vanalinna põhikool, Mai kool, Raeküla kool. Noortemaratonil sündinud värskeid ideid saavad kasutada võidujooksu järgmisel etapil rajale astuvad kutselised kujurid ning arhitektid. Pärnu linnavalitsus koostöös Eesti Kujurite Ühenduse, Eesti Arhitektide Liidu ja Uue Kunsti Muuseumiga asuvad peagi koostama avaliku monumendivõistluse lähteülesannet. Võitjad peavad selguma hiljemalt sel aastal, sest 2017. aasta kulub mälestusmärgi valmistamiseks ning 2018. aasta algus teose paigaldamiseks. Nii on põhjust uuel Vabariigi Presidendil, kelle nime me veel täna ei tea, tulla 23. veebruaril 2018 Eesti Vabariigi sünnilinna ja kutsuda ka naaberriikide presidente avama väärilist sammast meie 100-aastase riigi loojatele.

Õpilasvõistluse auhinnalised kohad ning aupalgad:
I KOHT - "Muutuste tuules"
PÄRNU SÜTEVAKA HUMANITAARGÜMNAASIUM
Hendriico Merila, Liina Liivak, Karel Paan, Lilii Luusepp, õpetaja Kristel Kallau
Kinkekaart Eesti lugude hotelli Solo Sokos Hotel Estoria ja seiklus Riigikogus
ning rahaline preemia 100 eurot

II KOHT - "Valgustatud maa"
KUNINGA TÄNAVA PÕHIKOOLI 1. võistkond
Maria Kallastu, Aliandra Freimann, Markus Strikholm, Sabrina Tsokalo, õpetaja Kaja Rinaldo
Apollo kinkekaardid ja
rahaline preemia 100 eurot

III KOHT
ÜLEJÕE PÕHIKOOL
Merli Ilm, Helena Viks, Carola Kanarbik, Kevin Mihkelson, õpetaja Maret Hansalu
Apollo kinkekaardid ja
rahaline preemia 100 eurot

III KOHT - "Teel vabaduse poole"
KUNINGA TÄNAVA PÕHIKOOLI 2. võistkond
Anna Maria Herman, Iris Epp Sildnik, Georg Timoštšenko, Heleen Saarse, õpetaja Kaja Rinaldo
Apollo kinkekaardid ja
rahaline preemia 100 eurot


ŽÜRII LIIKMETE ARVAMUSI:
Tiiu Kirsipuu, kujur:
"Poiste-tüdrukute jaoks oli see võistlus üks põnev kohtumine tundmatu maailmaga. Keegi neist polnud varem kavandanud monumenti. Ammugi mitte nii tähtsatele ajaloolistele isikutele. Aga nad said ülesandega hästi hakkama, nii sisuliselt kui tehniliselt. Eriti tähelepanuväärne on asjaolu, et peapreemia võitjad - Sütevaka õpilased - suutsid oma kavandi valmistada 3D printeriga".

Jaak Soans, kujur: "Sellisel võistlusel osalesin esmakordselt, sestap ka mu erakordsed emotsioonid. Uus põlvkond sai lähedalt tuttavaks ajaloolise sündmusega, olles peaaegu nagu osaline selles. Arvan, et õnnestus lahti poetada uks meie riigi sünniloo peategelaste jäädvustamiseks."

Ignar Fjuk, arhitekt: "On tähtis, et monumendi loomine algas altpoolt, mitte tipust. Tegid ju tihedat koostööd õpilased, õpetajad, kutselised kunstnikud, ajaloolased. Esimest etappi võib lugeda tõsiseks konkursiks."

Janno Poopuu, Pärnu linnakunstnik: "Meeldis, et võistlusele oli laekunud piisavalt töid ja esitatud lahendustest kumas läbi tõsine analüüs skulptuuri käsitluse ja asukoha valiku osas. Esimese koha töö võlus eelkõige tugeva idee ja lahenduse professionaalsusega. Oskuslikult oli seotud figuratiivne ja abstraktne vormikäsitlus. Minu hinnangul võiks see toimida isegi põhiskulptuurina Rüütli platsil. Teise koha töö oli pigem rahvusromantiline, kuid samuti tervikliku kompositsiooniga, skulptuurigrupi paigutamine kooli ette tekitab õppeasutusega tugeva sideme. Mõlemad kolmanda koha tööd rõhutasid samuti sidet kooliga."

Trivimi Velliste, ajaloolane ja poliitik: "Elava arutelu käigus analüüsiti ka mälestusmärgi täpse asukoha võimalikke tugevusi ja nõrkusi. Sageli on valikuid püütud teha üksteist välistavas võtmes – näiteks kas koolimaja ees või ringi keskel. Nüüd kerkis esile uudne lahendus – suur figuraalne osa keset ringi, mis on suubuvate tänavate telgjoonel näha juba kaugelt, juurdekuuluv mälestuskivi aga asjakohase teksti ja pärgade asetamise alusega koolimaja ees. Mõlemad koos on lahendatud ühtse kunstilise tervikuna – ansamblina. Sellisel juhul on tähtpäevadel jm juhtudel talitused koolimaja ees ega ole vajadust minna ringi keskele. Ka inimeste pildistamine toimub koolimaja eest, sest siis jääb kogu mälestusmärk pildile. Monument riigi rajajaile ei tohi olla pisike pargiskulptuur – see poleks kooskõlas riigi mõttega."

Visioonivõistlust toetasid: Endla teater, Solo Sokos Hotel Estoria, Tallinna Teletorn, Medical Spa & Hotel ESTONIA , Viiking Spa, Petrone Print, Steffani Pizzarestoran, Tervise Paradiis SPA, Indrek Saar, Mark Soosaar, Pärnu Linnavalitsus ja Uue Kunsti Muuseum.