Uued teosed Uue Kunsti Muuseumi kollektsioonis

TERE TULEMAST
UUE KUNSTI MUUSEUMISSE!

O
leme avatud iga päev!
 
 
AVALEHELE MUUSEUMIST NÄITUSED ÜRITUSED KUNSTIKOGU RAAMATUKOGU FILMIFESTIVAL UUDISED
    Jooksvad näitused Tulevik Minevik      
   

"KOHTUMISPAIK: PÄRNU"

Rühmituse "Vaba tahe" ülevaatenäitus

Tekstiilid, keraamika

8.09 - 23.10.2016

Vaibakunstnike rühmituse "Vaba Tahe" tegevus algas sügisel 1997, põhiliseks eesmärgiks väärtustada ja alal hoida Eesti põimevaiba traditsioone. Ühise näitusetegevuse korraldamine on sõpruskonda ja vaibakunstiga tegelejaid liitnud ja motiveerinud. Peagi tähistatakse 20. tegevusaastat. Rühmituse eestvadamisel on korraldatud väljapanekuid üle Eesti aga ka Soomes ning Lätis. Igal aastal toimub mitu mahukat näitust. Sageli on kutsutud osalema külalisautoreid tekstiilikunstnike ning keraamikute seast. Ühiste jõududega korraldatud väljapanekud on olnud värvikad ja mängulised, pakkudes erinevatesse põlvkondadesse kuuluvatele kunstnikele võimalusi tegeleda suurejoonelise või -vormilise näitusekunstiga.

Tekstiilikunstnikest on seekordsel näitusel esindatud Ainikki Eiskop, Mari Haavel, Ehalill Halliste, Sigrid Huik, Erika Tammpere, Mariann Kallas, Peeter Kuutma, Riste Laasberg, Maasike Maasik, Merike Männi, Aet Ollisaar, Kadi Pajupuu, Erika Pedak, Malle-Maria Sild, Merle Suurkask, Ljudmilla Swarczewskaja, Reet Talimaa, Kaire Tali, Silvia-Sigrid Sillaots ja Svetlana Todurova.

Neid kõiki seob kirg teostada oma ideid põimetehnikas. Igal teosel on lugu, ideest vaiba valmimiseni on pikk tee. Tööprotsess nõuab nii süvenemist kui vaba mõttelendu aga ka tehnilisi oskusi, koloriiditaju, materjalitunnetust ja kannatlikkust. Kuna autorid teostavad oma töömahukaid vaipu läbi isikupärase kudumistehnika on iga teos unikaalne. Põimevaibad on loodud väärtustama erinevaid interjööre, pakkudes visuaalset naudingut ning tasakaalustades ruumi akustikat.

Ka seekordsel näitusel on keraamikute ekspositsioon tekstiilile suurepäraseks partneriks. Seoses merekultuuri aastaga teostatud keraamilised objektid kajastavad autorite suhet teemasse, kujutades merekallastega piiratud või piiramata elutegevust, loodusnähtuseid ja mütoloogiat. Autorid on kasutanud unikaalsete tööde loomisel kõikvõimalikke glasuure, spetsiifilisi töövõtteid ning erinevaid põletustehnikaid.

Keraamikuid esindavad Ingrid Allik ja Riitta Talonpoika, Reeli Haamer, Merike Hallik, Kadri Jäätma, Kersti Karu, Lauri Kilusk, Ann Nurga, Aigi Orav, Urmas Puhkan, Rave Puhm, Kärt Seppel, Marget Tafel, Annika Teder, Anne Türn, Mare Vichmann, Helle Videvik.

Näituse korraldustoimkond: Peeter Kuutma, Kaire Tali, Helle Videvik

   
4.oktoobril kell 16.00
Uue Kunsti Muuseumis
Ringkäik KAIRE TALI'ga

Ringkäigul räägib tekstiilikunstnik Kaire Tali vaibakunsti nendest kümnenditest, mille kestel on ta ise oma loomingut loonud : 1970-ndate keskpaigast praeguseni.
Seda taustsüsteemi kasutades mõtestab Kaire Tali oma õpetajate, eeskujude, mõttekaaslaste ning ka õpilaste loomingut.
Olles kõik oma teosed algusest lõpuni ise teostanud, jutustab tekstiilikunstnik ka lõimemaagia võlust ning valust ja selgitab põimevaipade teostuse nüansse.

Ringkäigule sissepääs muuseumipiletiga.
   
27.septembril kell 16.00
Uue Kunsti Muuseumis
Ringkäik KADI PAJUPUU'ga
Kadi Pajupuu teisipäevase ringkäigu teema rühmituse Vaba Tahe näitusel : KUJUTAV JA KUJUTELDAMATU EESTI VAIBAKUNSTIS.
K.Pajupuu kõneleb näitusel osalevatest autoritest, arutleb käekirja ja selle muutumise viiside üle.
Vaip kasvab ridahaaval, aga mis jääb ridade vahele?

Ringkäigule sissepääs muuseumipiletiga.
   

Kärt Seppel
Pühapäeval, 23. oktoobril 2016
kell 16.00 Ringkäik kunstnikega Vaba Tahe näitusel KOHTUMISPAIK PÄRNU.

Ringkäiku juhivad: keraamikud Helle Videvik ja Kärt Seppel ning tekstiilikunstnik Kaire Tali.

Ringkäigule sissepääs muuseumipiletiga.